Blogu
Jak zrobić kebab w domu?
Najważniejsza jest jakość mięsa
Niestety jakość serwowanych kebabów w Polsce w niektórych restauracjach pozostawia wiele do życzenia. Największym wyzwaniem jest znalezienie miejsca, w którym podawane jest wysokiej klasy mięso z kurczaka lub z wołowiny. Większość oferowanych produktów jest mocno przetworzona. Dlatego pierwszym krokiem do zrobienia mięsa kebab jest zakup zdrowego i smacznego mięsa. Za nieco wyższą ceną idzie również jakość. Restauracje bazują głównie na zyskach, więc decydują się na produkty o długiej przydatności do spożycia i łatwe w obróbce. W domowej kuchni mięso kebab nie musi przynieść zysku.
Mięso kebab, jak zrobić je w domowym piekarniku?
Do stworzenia pysznego i zdrowego kebabu potrzebujesz jedynie kilku składników. Przypominamy jeszcze raz, dobrej jakości mięso to absolutna podstawa. Wybierz przykładowo kilogram piersi z kurczaka. Może być również wołowina. W dalszej części przepisu dowiesz się, jaka jest drobna różnica w sposobie pieczenia. Do tego potrzebujesz dużego jogurtu naturalnego, pieprzu, soli, ząbku, czosnku, ketchupu boczku, i odrobiny curry. Po wstępnym umyciu i podzieleniu mięsa na drobniejsze porcje należy wyżej wymienione składniki ze sobą wymieszać w misce. Pomijając oczywiście boczek i kurczaka, lub wołowinę. Do tego potrzebujesz jeszcze dwóch patyków do szaszłyków. Gdy zrobisz sos, nabij podzielonego kurczaka lub wołowinę na patyki. Pomiędzy nimi umieść kawałki boczku. Wszystko polej sosem i wstaw do lodówki na trzy godziny. Po wyjęciu z niej postaw na blachę do pieczenia z papierem i wstaw do piekarnika na około godzinę. W przypadku wołowiny półtorej godziny o temperaturze dwustu stopni. Na koniec wyjmij przygotowane danie i gotowe.
Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcaleHarriet van Horne
Mięso kebab, jak zrobić je w domowym piekarniku?
Jest wiele kategorii produktów, które zalicza się do przetworzonych, ale nie wysokoprzetworzonych. One też bardzo różnią się od siebie jakością. Np. wędlina może składać się tylko z mięsa, soli i przypraw. Albo jej skład może wyglądać też tak: mięso z indyka (74%), woda, sól, regulatory kwasowości (mleczan potasu, octany potasu), białko sojowe, stabilizatory (difosforany, trifosforany, polifosforany), substancja zagęszczająca (karagen), błonnik pszenny, wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy), aromaty, przeciwutleniacze (izoaskorbinian sodu, askorbinian sodu), ekstrakty przypraw, skrobia modyfikowana, glukoza, substancja konserwująca (azotyn sodu). Wybór powinien być oczywisty – im krótszy skład, tym lepiej.
Nie każdy musi być specjalistą od żywienia, ale dobrze jest mieć świadomość, że krótki skład produktów to bardzo często dobry skład. Najczęściej mówi się o tym, aby nie kupować produktów spożywczych, które mają na liście składników więcej niż 5 pozycji. Obecnie nie jest to takie trudne. Coraz więcej producentów stawia na jakość, wypuszcza naturalne linie swoich produktów. Bez problemu znajdziesz w sklepach jogurt bez dodatku cukru czy parówki z 99% mięsa. Jak odżywiać się zdrowo? Robiąc zakupy, czytaj etykiety!
Frytki i sałatka, jako propozycja dodatków
Mięso kebab, jak zrobić dodatki do upieczonej podstawy tego pysznego dania? Musisz pamiętać, że prawdziwy kebab ma jeszcze wokół siebie sporo innych składników. Również możesz przygotować je w domu. Sałatka z cebulą, papryką, sałatą i pomidorem lub ogórkiem. Do tego frytki lub ser feta. To wszystko należy położyć na jednym talerzu, wcześniej odpowiednio dzieląc porcje mięsa. Tak w kilka godzin powstaje szybki i zdrowy domowy obiad.